SUMMER SALE - Spar op til 60 % på udvalgte varer KØB NU
Sådan klæder du dig på til Spartan forhindringsløbet

Sådan klæder du dig på til Spartan forhindringsløbet

10. 4. 2022 6 min. Læsning

Det omfattende Spartan forhindringsløb kombinerer terrænløb og forskellige typer forhindringer. Det vil teste dig både fysisk og mentalt, og det er en uforglemmelig oplevelse. Hvordan klæder man sig på til det og håndterer det med et smil på læben?

Det spartanske løb kombinerer forskellige interessante aspekter - du vil nyde at løbe på markerne og i vandet, du vil kravle gennem muder, klatre i reb, klatre over forhindringer, svinge på abe-stænger eller endda kaste et spyd. Hvilkety udstyr skal du bruge? Lad os analysere de 4 grundlæggende fornødenheder i detaljer:

 • Trailsko
 • Funktionelt tøj 
 • Undertøj
 • Accessories og udstyr

1. Den rigtige sko er fundamentet 

Og med Sparten er det dobbelt så sandt. At løbe på ujævnt, kuperet og glat terræn kræver en stabil og slidstærk sko der vil give dig støtte. Tag ikke dine Gore-Tex sko, de vil holde vandet inde, og du vil bestemt ikke bære ekstra vægt. Vælg lette trailsko med et greb, ideelt en større størrelse så din fod har nok plads. .

Trailsko

2. Tøj til løbet

De dage, hvor det ældste tøj i skabet blev taget med til et forhindringsløb fyldt med mudder, er for længst forbi. Dette tøj var for det meste lavet af bomuld som er det mindst egnede materiale. Det vil altid afhænge af vejret, men de vigtigste aspekter af tøj til Spartan løbet er: 

funktionalitet, åndbarhed, and komfort

Hvis du følger denne hellige treenighed, kan du ikke være på den forkerte side. Kombiner stykker af tøj der er elastiske og på den strammere side - en funktionel T-shirt eller tank top, shorts eller funktionelle leggings. De såkaldte bikershorts - stramme, længere shorts, som forhindrer hudfriktion mellem lårene er også meget populære. 

I koldt vejr skal du take en let windbreaker eller en funktionel langærmet T-shirt under en kortærmet T-shirt. Bare rolig, du bliver ikke kold bare fordi du varmer op under løbet eller mens du laver burpees, som er en straf for en uopfyldt forhindring. Her gælder "less is more" - mange lager af vådt og gud forbyd bomuldstøj vil gøre mere skade end gavn. 

Tøj til kvinder Tøj til mænd

Top4Fitness TIP: udstyr dig selv med en speciel Craft Spartan kollektion til løbet, hvor du vil finde funktionelt løbetøj, trailsko og komfortabelt tøj til daglig brug. 

Spartan_Race_finishline

3. Undertøj

En meget vigtig del af tøjet, som paradoksalt nok ofte glemmes. I de fleste tilfælge venter der mudder med vand et par hundrede meter efter startlinjen, så det er givet at løbe i vådt tøj.  Udstyr dig selv med funktionelt undertøj til kroppen (Ikke bomuld!), som holder sin form selv efter kontakt med vand og mudder og ikke begrænser dig nogle steder.

Det rigtige valg af sokker er også vigtigt. I dette tilfælde gælder også - Ingen bomuld! Vælg funktionelle løbesokker eller kompressionssokker der stødabsorberer effektivt når du løber. Men vær forsigtig her, ikke alle løbere er komfortable med kompressionssokker. Vi anbefaler at teste dette før løber, helst under din træning. 

Undertøj

4. Accessories og udstyr

Har du basale ting som løbesko, tøj og undertøj klar? Så har vi udstyret til dig, som du vil sætte pris på under løbet. 

 • Camelback - der er normalt forfriskninger på vejene, men under længere løb (Super, Beast), er det smart at tage en camelback med dig. Du vil have væske med dig og du kan også passe en lille snack med for at genopbygge din energi.
 • Pandebånd - du får en super-spartan med et start nummer, men nogle foretrækker et klassisk løbe pandebånd indenunder for bedre svedafledning.
 • Handsker - de kan hjælpe med at overvinde forhindringer eller bære tunge belastninger. De bedste handsker er i realiteten de billige der bruges til havearbejde!
 • Kasket/solbriller - vigtigt for beskyttelse mod solen og varmen.

Fitnessudstyr

Spartan tips og tricks

Hvad kan ellers hjælpe dig i løbet, og hvad skal du kigge efter? Løs disse tips fra Spartans ambassadør @sabinaherainova:

 • Pas på dit hår - pigtråd og går er ikke de bedste venner. Sæt håret i en hestehale så du ikke sidder fast! At optrevle det er en ekstra forhindring. 
 • Eksperimenter ikke - brug tøj og sko der er testet i forvejen. Brug bestemt ikke de nye sko du lige har købt. Der kan opstå vabler, som vil gøre løbet meget ubehageligt. 
 • Klip dine tånegle - foden begynder at strække sig i skoen efter et par kilometer, og der er intet værre end at dine negle rammer tåen på skoen. Især når du løber! 
 • Svedbånd til uret - hvis du plalægger at måle kilometertallet på dit ur, bør du trække dit svedbånd hen over det. På den måde undgår du at uret bliver dækket af mudder eller ridset.
 • Kontaktlinser - risiker ikke at knække dine receptbriller. Du må hellere vælge kontaktlinser for en dag, så du ser hver eneste sten på jorden, nyder den smukke udsigt og ikke farer vild (ja, det sker også!).

Du er klar med dit tøj, så der er ikke andet for end at begynde at glæde dig!  Spartan er ikke bare et forhindringsløb, det er først og fremmest en ekstraordinær sportsoplevelse. Kom og dyrk sport, oplev den unikke atmosfære og absorber energien fra Spartan fællesskabet. ALLE kan være med! Tilmeld dig i dag og lær betydningen af mottoet: Du forstår det først ved målstregen. AROO! 

Kuba Šigut, personal trainer Fitness Clinic Znojmo
Co-author: Sabina Herainová

Gør dig klar til forhindringsløbet med Top4Fitness: